Μαθήματα Ξυλουργικής ​ ATHENSWOODSCHOOL

Μαθήματα Ξυλουργικής

ATHENSWOODSCHOOL

με τον Νίκο Ιωάννου

Βιογραφικό

 

Ο Νίκος Ιωάννου είναι τρίτης γενιάς ξυλουργός (Νίκος Β. Ιωάννου 1900 – 1963, Βασίλης Δ. Ιωάννου 1927 – 2016, Νίκος Β. Ιωάννου 1964). Ασκεί την ξυλουργική από τα εφηβικά του χρόνια. Εργάζεται ως επαγγελματίας ξυλουργός από το 1987 με αντικείμενο τα ξύλινα κουφώματα, την επιπλοποιία, τις στέγες και άλλες ειδικές κατασκευές. Διδάσκει την ξυλουργική την τελευταία δεκαετία.

ATHENSWOODSCHOOL

Στο Athens Wood School μαθαίνουμε την υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ξυλουργική. Εκπαιδευόμαστε στα βασικά εργαλεία αυτής της τέχνης όπως είναι το πριόνι, η πλάνη, το σκαρπέλο και ενίοτε το σκεπάρνι. Η γνώση των βασικών εργαλείων μαζί με τη γνώση των τεχνικών ξυλουργικών εφαρμογών αποτελούν την ουσία της ξυλουργικής τέχνης. Μέσα από απλές αλλά και περίπλοκες κατασκευές μυούμαστε κατά κάποιο τρόπο σε μια πανάρχαιη κουλτούρα τεχνικής. 

Επιθυμούμε να εντάξουμε εκ νέου την παραδοσιακή ξυλουργική στη σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλά και στην κατασκευαστική μας καθημερινότητα. Θα θέλαμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της ενεργοβόρου και ρυπογόνου κατασκευαστικής πρακτικής που κυριαρχεί αλλά και στην ένταξη μιας χρήσιμης παραδοσιακής τέχνης στην πολυπλοκότητα των σημερινών καιρών. 

 

Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα επικεντρώνεται κυρίως σε δύο βασικούς τομείς: 

- σχεδιασμός της κατασκευής και κατασκευαστική μεταφορά του σχεδίου,  

- γνώση των των βασικών εργαλείων της ξυλουργικής (πριόνι, σκαρπέλο, πλάνη, σκεπάρνι)

Μετά τον πρώτο εννεάμηνο κύκλο σπουδών η σπουδάστρια και ο σπουδαστής μπορεί να συνεχίσει σε επόμενους κύκλους για την επέκταση των γνώσεων και της εμπειρίας του.

Με την ολοκλήρωση εννέα μηνών εκπαίδευσης στο Athenswoodschool γίνεται κανείς κάτοχος των βασικών αρχών της ξυλουργικής σε βαθμό που να μπορεί να τις εφαρμόσει. 

Στο περιεχόμενο των σπουδών Α’ κύκλου περιλαμβάνονται:

  • Κατανόηση του ξύλου (το δάσος ως πηγή ξύλου, ανατομία του δέντρου, ιδιότητες και ελαττώματα του ξύλου, κατεργασία ξύλου και υγεία, η ξυλεία στο εμπόριο κ.λπ). 

  • Εκπαιδευτική εκδρομή σε δάσος και πριστήριο. 

  • Βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και υγεία – βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και περιβάλλον – βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και αισθητική.

  • Βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και φυσικό ξύλο: μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. 

  • Στοιχεία ξυλουργικού σχεδίου.

  • Στοιχεία τεχνολογίας ξύλου.

  • Εκπαίδευση στα εργαλεία μέσα από βασικές ξυλουργικές εφαρμογές - τεχνολογία ξύλινων κατασκευών. Η γνώση των βασικών εργαλείων της ξυλουργικής ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο έμπνευσης και δημιουργίας. 

  • Ρυθμολογία και αρχιτεκτονική επίπλου. 

  • Αποκατάσταση και συντήρηση παλαιών ξύλινων κατασκευών: μέσα από αυτή τη διαδικασία εμπεδώνουμε την τεχνική σχετικά γρήγορα και ανασύρουμε μιαν άλλη οπτική του κόσμου μέσα από τον τρόπο και την αισθητική του παρελθόντος. Επίσης συμβάλουμε μέσω της ανακύκλωσης των κατασκευών στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, σημαντικού παράγοντα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα μαθήματα ξυλουργικής αρχίζουν τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Ιούνιο. Γίνονται μία φορά την εβδομάδα και το κάθε μάθημα διαρκεί τρεις ώρες και ένα τέταρτο.