Μαθήματα Οργανοποιίας με τον Βασίλη Αναγνώστου

Μαθήματα Οργανοποιίας

με τον Βασίλη Αναγνώστου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ασχολούμαι με την οργανοποιΐα από το 2015, όπου παρακολούθησα τον ετήσιο κύκλο κατασκευής Τζουρά στο Ασκαρδαμυκτί, στη συνέχεια παρακολούθησα ενεργά μαθήματα Οργανοποιίας Παραδοσιακών οργάνων στον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών,  Ενδεικτικά τα όργανα που διδάχτηκα και ασχολήθηκα είναι:Μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς, ούτι, λαούτο, λαφτα, πολίτικη λύρα, λαική κιθάρα κ.α. Έχω κατασκευάσει κι επισκευάσει αρκετά μουσικά όργανα, και τα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαι με τη διδασκαλία της οργανοποιίας. Στην ομάδα που συντονίζω έχουμε κατασκευάσει αρκετά μουσικά όργανα, έχουμε επισκευάσει επίσης πολλά, κάποια εκ των οποίων ήταν ιστορικά και χρειαζόντουσαν ιδιαίτερη προσέγγιση. Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία μου, αναγνωρίζω τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος που συμμετέχει σε μια τέτοια ομάδα. Ειδικά στο σήμερα, τέτοιες ομάδες λειτουργούν και «Θεραπευτικά» για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα γνωρίσουμε την τέχνη της Οργανοποιίας, μιας λαικής μαστορικής τέχνης με μεγάλη ετερογένεια και πλουραλισμό ως προς τις προσεγγίσεις της κατασκευής.

Θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή μπαγλαμά με την τεχνική της δούγας, μια τεχνική που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στα αχλαδόσχημα όργανα.

Κάθε μαθητής θα κατασκευάσει το δικό του όργανο από την αρχή, με απλά εργαλεία και παραδοσιακές μαστορικές τεχνικές. Ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει στο όργανο την δική του αισθητική και το ηχόχρωμα που του ταιριάζει. Ως μέλος της ομάδας θα έρθει σε επαφή με τις προσεγγίσεις των άλλων μαθητών, αποκτώντας πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατασκευή και συν-βιώνοντας με την ομάδα τα μοναδικά και ανεπανάλειπτα χαρακτηριστικά της τέχνης της οργανοποιίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Τα βασικά στοιχεία που θα εξεταστούν και αναδειχθούν στο εργαστήριο είναι:

  • Γνωριμία με το ξύλο - Μηχανικές και ακουστικές ιδιότητες

  • Γνωριμία και εξοικείωση με τα ξυλουργικά εργαλεία και με εργαλεία προσωπικής επινόησης που εξυπηρετούν το σύνολο της κατασκευής του οργάνου.

  • Σχεδιαστικές αρχές και διαμόρφωση καλουπιών του οργάνου

  • Δημιουργία αντιχείου (σκάφος του οργάνου) με την τεχνική της δούγας.

  • Οργάνωση αρμονικής τράπεζας (καπάκι του οργάνου): Γεωμετρία καπακιού, καμάρια, μέγεθος ηχητικής οπής, ηχείο Helmholtz κ.α.

  • Δημιουργία τοποθέτηση και διαμόρφωση του μάνικου με την παραδοσιακή τεχνική της επικολλητής ξυλείας

  • Κόσμηση του οργάνου – Αισθητικές παρεμβάσεις (πεναριά, διακοσμητικά φιλέτα, ντύσιμο καράολου κ.α.)

  • Εμποτισμός και Λούστρα του οργάνου – χρήση παραδοσιακών τεχνικών και φιλικών υλικών για το ξύλο.

  • Εκπαδευτική εκδρομή στο Μουσείο Λαικών Οργάνων στην Πλάκα

  • Ιστορική αναδρομή της τέχνης της Οργανοποίιας – Ανάλυση της δυναμικής εξέλιξης του οργάνου σε σχέση με τις κοινωνικές αλλάγες, αλλαγές στην αισθητική και την εκάστοτε αντίληψη που είχε ο κόσμος για αυτό το όργανο. Και που τελικά έρχονται σε στενή σχέση με το πως εξελίχθηκε και εξελίσσεται το αστικό λαικό τραγούδι

 

 Μέσα από το εργαστήριο, σκοπός είναι κάθε μαθητής να εισαχθεί με τρόπο ουσιαστικό στην τέχνη της Οργανοποιίας. Έτσι με αφορμή την κατασκευή του μπαγλαμά θα γίνεται η συνολική παρουσιάση των βασικών αρχών της Οργανοποιίας. Πέραν του πρακτικού μέρους του εργαστηρίου θα υπάρχει θεωρητική τεκμηρίωση κάθε πρακτικής που ακολουθείται, ανάδειξη του πλουραλισμού της κατασκευής σε επίπεδο ομάδας, μέσω της συζήτησης και παρατήρησης των μουσικών οργάνων που θα φτιάχνονται στη σχολή, κι άλλων μουσικών οργάνων που θα εξετάζονται υπό το πρίσμα της κατασκευής και επισκευής.

Κάθε μαθητής, μέσα από ένα εύρος παραμέτρων που θα διαχειριστεί κατά την κατασκευή, κι από την επιλογή υλικών που θα κάνει, θα φτιάξει το μουσικό όργανο που θα έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα.

 

Τα μαθήματα οργανοποιίας ξεκινάνε τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Ιούνιο. Κάθε μάθημα διαρκεί 3,5 διδακτικές ώρες και γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Στη δομή των μαθημάτων οι 3 ώρες θα είναι το πρακτικό μέρος και η μισή ώρα θα αποτελεί το θεωρητικό μέρος που θα περιλαμβάνει παρουσίαση, συζήτηση και αλληλεπιδραση με την ομάδα όλων των επιμέρους θεμάτων της οργανοποιίας που θα μας απασχολούν.