"Δημιουργώντας ξανά την πολιτική" (online σεμινάριο) με τον Γιώργο Ν.Οικονόμου

"Δημιουργώντας ξανά την πολιτική"
(online σεμινάριο)

με τον Γιώργο Ν.Οικονόμου

Βιογραφικό

 

Ο Γιώργος Οικονόμου είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας και συγγραφέας. Σπούδασε Μαθηματικά, Μουσική και φιλοσοφία. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Κορνήλιου Καστοριάδη, με τον οποίο ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει Master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και είναι Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων “Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη (2007), “Η αριστοτελική πολιτεία” (2008), “Από την κρίση του κοινοβουλευτισμού στη δημοκρατία” (2009), “Άμεση δημοκρατία. Αρχές, επιχειρήματα, δυνατότητες” (2014) και άλλα.

Περιγραφή

Τα Σεμινάρια αυτά έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Και οι δύο θεωρούνται δεδομένες ενώ δεν πρόκειται παρά περί λανθασμένων στερεοτύπων. Η μεν πρώτη συγχέεται με τις εκλογές, τα κόμματα και τους αντιπροσώπους, η δε δεύτερη από κάποιους με τις πρακτικές των σημερινών αντιπροσωπευτικών συστημάτων (δημοψηφίσματα) ή από άλλους με τις συνελεύσεις και τις «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες». Έτσι η άμεση δημοκρατία είναι ένα άγνωστο πολίτευμα. Η ανάδειξη της δημοκρατίας ως πολίτευμα θα γίνει καλύτερα κατανοητή εάν αναιρεθούν διάφορες αντιλήψεις που διαδίδονται στους εναλλακτικούς χώρους και δημιουργούν συγχύσεις. 

Τέτοιες αντιλήψεις προέρχονται από το έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν και του Σερζ Λατούς, στους οποίους υπάρχουν υπολείμματα μιας ιδανικής Αριστεράς και επιβλαβούς οικονομισμού. Ειδικώς στην Ελλάδα οι συγχύσεις οφείλονται και σε κάποιους «κοινοτιστές» που είναι διασκορπισμένοι σε ποικίλους χώρους: εθνικιστικούς, θρησκευτικούς, αριστερούς και εναλλακτικούς. Μάλιστα επιβάλλεται η αναίρεση των εν Ελλάδι «κοινοτιστικών» αντιλήψεων, διότι επί τη ευκαιρία της 200ης επετείου της επανάστασης του 1821, ακούγονται και θα ακουσθούν διάφορες ανακρίβειες και μυθολογήματα για των «Ελλήνων τις κοινότητες» κατά την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. 

Όλες αυτές οι αντιλήψεις και η αναίρεσή τους θα αποτελέσουν αντικείμενο των Σεμιναρίων με σκοπό την διαύγαση της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Η διαύγαση αυτή στην προσέγγισή μου δεν έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως πρακτικό: την δημιουργία πολιτικής δράσης και παρέμβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή, από την οποία απουσιάζουν τόσο οι ιδέες της άμεσης δημοκρατίας όσο και κυρίως η δημοκρατική πολιτική.