Εκδόσεις
Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο
Γιώργος Ν. Οικονόμου
Τα κείμενα του ανά χείρας βιβλίου είναι περισσότερο μια διαμαρτυρία στην κυριαρχία της θρησκευτικής και θεολογικής αντίληψης της ιστορίας που μαστίζει ανέκαθεν τον νεοελληνικό βίο, και η οποία από τη δεκαετία του 1990 είναι καταιγιστική σε αρκετούς διανοούμενους και σε σημαντικό τμήμα της νεοελληνικής κοινωνίας.
Κριτική του ψηφιακού λόγου
Αλέξανδρος Σχισμένος
Τι σημαίνει ψηφιακό; Τι είναι ο κυβερνοχώρος; Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα εγχειρίδιο για μια ευρύτερη έρευνα, υπόθεση της οποίας είναι ότι ο ψηφιακός κόσμος συγκροτεί μία εικονική πραγματικότητα όχι ως μιμητική αντανάκλαση, αλλά ως επέκταση και αναδημιουργία του κοινωνικο-ιστορικού κόσμου, ένα νέο πεδίο πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού ανταγωνισμού με τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Δημιουργώντας ξανά την πολιτική
Γιώργος Ν. Οικονόμου
Στην δύσκολη μεταβατική εποχή που διανύουμε ακούγονται διάφορες απόψεις και προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης και γίνονται απόπειρες για διάφορα εγχειρήματα. Από τις περισσότερες προτάσεις και τα εγχειρήματα απουσιάζει η πολιτική. Ταυτοχρόνως, διαδίδουν μία συγκεχυμένη εικόνα για την άμεση δημοκρατία, περιορίζοντάς την σε διαδικασίες, αποφεύγοντας να την αντιμετωπίσουν ως πολίτευμα και ως στόχο του πολιτικού αγώνα. Ο οικονομισμός και η επιμονή στην τοπική πρακτική που διακρίνει αυτές τις προτάσεις δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για την συγκρότηση ενός πολιτικού κινήματος. Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται κριτικά κάποιες από αυτές τις απόψεις: της Αριστεράς, του Μπούκτσιν, του Λατούς και των «κοινοτιστών».
