top of page
castoriadis-sentado-en-escritorio_1646986028.jpg

Εισαγωγή στη φιλοσοφία
του Κορνήλιου Καστοριάδη

με τον Αλέξανδρο Σχισμένο

Στις διαδοχικές συναντήσεις μας, θα εξετασθούν τα φιλοσοφικά προβλήματα που σημάδεψαν τη διανοητική πορεία και τον βίο του Κορνήλιου Καστοριάδη σε συνάρτηση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την μεταπολεμική Ευρώπη.

_01.jpg

Φιλοσοφικοί Περίπατοι

με τον Αλέξανδρο Σχισμένο

Οι περίπατοι είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτών σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου in situ, δηλαδή στον τόπο όπου διδάχθηκε και ασκήθηκε η φιλοσοφία στην Αρχαιότητα. Πρόκειται για μια περιήγηση σε τρεις αρχαίους τόπους φιλοσοφικού ενδιαφέροντος: την Πνύκα, όπου η δημοκρατία ασκούνταν στην πράξη μέσα από τις συνελεύσεις του Δήμου, την Ακαδημία του Πλάτωνα, όπου ο Πλάτων ίδρυσε τη σχολή του μετά την απογοήτευσή του από την Αθηναϊκή Δημοκρατία, το Λύκειο του Αριστοτέλη, όπου ο Αριστοτέλης θεμελίωσε τις σύγχρονες επιστήμες και την Ποικίλη Στοά, όπου ιδρύθηκε η μεγάλη παράδοση του Στωικισμού.

received_1332224400642147.jpeg

Ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

Θέμα μας; TΟ ΠΕΝΘΟΣ

με τον Δημήτρη Τσεκούρα

Ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής που, πριν απ’ όλα, σημαίνει Δημιουργικής Ανάγνωσης.

 

Θέμα του φετινού Εργαστηρίου: ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ

Τι είναι το Πένθος;

Γιατί υπάρχει το Πένθος;

Πότε έρχεται το Πένθος;

Πόσο κρατάει το Πένθος;

Φεύγει το Πένθος;

Πένθος ίσον Θάνατος ή μήπως όχι;

Ποια είναι η σχέση της Λογοτεχνίας με το Πένθος;

 

Δέκα τρίωρες συναντήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα στο Athens School ΚοινΣΕπ (Χαριλάου Τρικούπη 138).

 

Κάθε Σάββατο και / η Δευτέρα.

nikos.jpg

Μαθήματα Ξυλουργικής
"ATHENSWOODSCHOOL"

με τον Νίκο Ιωάννου

Στο Athens Wood School μαθαίνουμε την υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ξυλουργική. Εκπαιδευόμαστε στα βασικά εργαλεία αυτής της τέχνης όπως είναι το πριόνι, η πλάνη, το σκαρπέλο και ενίοτε το σκεπάρνι. Η γνώση των βασικών εργαλείων μαζί με τη γνώση των τεχνικών ξυλουργικών εφαρμογών αποτελούν την ουσία της ξυλουργικής τέχνης. Μέσα από απλές αλλά και περίπλοκες κατασκευές μυούμαστε κατά κάποιο τρόπο σε μια πανάρχαιη κουλτούρα τεχνικής.

Αναγνώστου.jpg

Μαθήματα Οργανοποιίας

με τον Βασίλη Αναγνώστου

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα γνωρίσουμε την τέχνη της Οργανοποιίας, μιας λαικής μαστορικής τέχνης με μεγάλη ετερογένεια και πλουραλισμό ως προς τις προσεγγίσεις της κατασκευής.Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα γνωρίσουμε την τέχνη της Οργανοποιίας, μιας λαικής μαστορικής τέχνης με μεγάλη ετερογένεια και πλουραλισμό ως προς τις προσεγγίσεις της κατασκευής.Θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή μπαγλαμά με την τεχνική της δούγας.

xaris-tzortzakis00003-bgxcKf.jpeg

"Σπουδή Θεάτρου"

με τον Χάρη Τζωρτζάκη

«Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την ομορφιά της υποκριτικής τέχνης. Θα δουλέψουμε πάνω σε σύγχρονα έργα Ελλήνων συγγραφέων με απώτερο σκοπό στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου τη δημιουργία και παρουσίαση θεατρικής παράστασης που θα προκύψει από το εργαστήριό μας.»

Paper Plane

Ανακύκλωση στα "χάρτινα"

με την Πηνελόπη Σταμάτη

Ανακυκλώνουμε το χαρτί, αυτή την πολύτιμη, δωρεάν πρώτη ύλη και του δίνουμε την ευκαιρία να συνεχίσει τη μαγική του πορεία, να γίνει κόσμημα, διακοσμητικό, έπιπλο και τόσα άλλα πράγματα, να μας εξυπηρετεί συνεχώς, τόσο ελαφρύ, εύκολο στη χρήση και στη μεταφορά, τόσο καλόβολο, σαν πλαστελίνη αλλά και τόσο σκληρό, όταν στεγνώσει.

oikonomou.jpg

"Δημιουργώντας ξανά την πολιτική"
(online σεμινάριο)

με τον Γιώργο Ν.Οικονόμου

Τα Σεμινάρια αυτά έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Και οι δύο θεωρούνται δεδομένες ενώ δεν πρόκειται παρά περί λανθασμένων στερεοτύπων. Η μεν πρώτη συγχέεται με τις εκλογές, τα κόμματα και τους αντιπροσώπους, η δε δεύτερη από κάποιους με τις πρακτικές των σημερινών αντιπροσωπευτικών συστημάτων (δημοψηφίσματα) ή από άλλους με τις συνελεύσεις και τις «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες». Έτσι η άμεση δημοκρατία είναι ένα άγνωστο πολίτευμα. Η ανάδειξη της δημοκρατίας ως πολίτευμα θα γίνει καλύτερα κατανοητή εάν αναιρεθούν διάφορες αντιλήψεις που διαδίδονται στους εναλλακτικούς χώρους και δημιουργούν συγχύσεις.

Καναουτη.jpg

Πολιτική, Πολιτισμός, ΜΜΕ 
(online σεμινάριο)

με την Σοφία Καναούτη

Το μάθημα θα εξετάσει τη λογοτεχνία (και κάποιες ακόμα μορφές τέχνης) μέσω της πολιτικής θεωρίας. Θα αναλύσει τις σημαντικές ιδέες περί πολιτικής που βρίσκονται σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, συγκρίνοντάς τες με τη σκέψη μεγάλων πολιτικών θεωρητικών όπως η Άρεντ, ο Καστοριάδης, η Nussbaum, ο Hall, και άλλοι και άλλες.

Περπεριδης.jpg

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία
(online σεμινάριο)

με τον Γιάννη Περπερίδη

Στην εποχή μας, την εποχή που διέπεται από την αρχή της απόδοσης, η φιλοσοφία πολλές φορές ταυτίζεται με αερολογία: ερμηνείες ανθρώπων για γεγονότα που θα μπορούσαν να εκλείπουν και που οι ίδιες δεν αποτελούν δεδομένα. Το εισαγωγικό αυτό σεμινάριο επιχειρεί να αφήσει το φιλοσοφικό στοχασμό να αναδυθεί ως μία κριτική κοινωνική θεωρία, ή αλλιώς, στη συνάρτησή του με τον κόσμο, την επιστήμη, την πολιτική, την οικονομία και γενικά, ως η αύρα ενός αστερισμού στοιχείων που συναποτελούν την κοινωνία, δημιουργούνται από αυτή και τη δημιουργούν.

Καναουτη.jpg

Λογοτεχνία και Πολιτική
(online σεμινάριο)

με την Σοφία Καναούτη

Το μάθημα θα εξετάσει τη λογοτεχνία (και κάποιες ακόμα μορφές τέχνης) μέσω της πολιτικής θεωρίας. Θα αναλύσει τις σημαντικές ιδέες περί πολιτικής που βρίσκονται σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, συγκρίνοντάς τες με τη σκέψη μεγάλων πολιτικών θεωρητικών όπως η Άρεντ, ο Καστοριάδης, η Nussbaum, ο Hall, και άλλοι και άλλες.

bottom of page