top of page
castoriadis-sentado-en-escritorio_1646986028.jpg

Εισαγωγή στη φιλοσοφία
του Κορνήλιου Καστοριάδη

με τον Αλέξανδρο Σχισμένο

Στις διαδοχικές συναντήσεις μας, θα εξετασθούν τα φιλοσοφικά προβλήματα που σημάδεψαν τη διανοητική πορεία και τον βίο του Κορνήλιου Καστοριάδη σε συνάρτηση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την μεταπολεμική Ευρώπη.

_01.jpg

Ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης (α΄) Αρχαία Ελλάδα

με τον Αλέξανδρο Σχισμένο

Μια φιλοσοφική περιήγηση στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τις κοινωνικο-ιστορικές συνθήκες της ανάδυσής της. 

received_1332224400642147.jpeg

Ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

Θέμα μας; Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ

με τον Δημήτρη Τσεκούρα

Ένα Εργαστήριο και όχι ακριβώς ένα Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής.
Δέκα τρίωρες συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας παρέα με τα στυλό μας, τα
μολύβια μας, τις ξύστρες μας, τις μαγικές μας σβήστρες, και, ασφαλώς, με τα
τετράδιά μας, όπως εκείνον τον παλιό καλό καιρό. Όποιος θέλει και με το laptop
του, όμως, εννοείται ευπρόσδεκτος και αυτός.
Εννοείται ότι στο μεγάλο τραπέζι θα υπάρχουν και βιβλία. Ντοστογιέφσκι και
Κάφκα σίγουρα. Και ο Κ.Π. Καβάφης. Και ο Μπέκετ. Και ο Γιώργος Χειμωνάς.
Και ο Οιδίποδας Τύραννος.
Και διάφοροι άλλοι μυστήριοι τύποι.

nikos.jpg

Μαθήματα Ξυλουργικής
"ATHENSWOODSCHOOL"

με τον Νίκο Ιωάννου

Στο Athens Wood School μαθαίνουμε την υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ξυλουργική. Εκπαιδευόμαστε στα βασικά εργαλεία αυτής της τέχνης όπως είναι το πριόνι, η πλάνη, το σκαρπέλο και ενίοτε το σκεπάρνι. Η γνώση των βασικών εργαλείων μαζί με τη γνώση των τεχνικών ξυλουργικών εφαρμογών αποτελούν την ουσία της ξυλουργικής τέχνης. Μέσα από απλές αλλά και περίπλοκες κατασκευές μυούμαστε κατά κάποιο τρόπο σε μια πανάρχαιη κουλτούρα τεχνικής.

Αναγνώστου.jpg

Μαθήματα Οργανοποιίας

με τον Βασίλη Αναγνώστου

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα γνωρίσουμε την τέχνη της Οργανοποιίας, μιας λαικής μαστορικής τέχνης με μεγάλη ετερογένεια και πλουραλισμό ως προς τις προσεγγίσεις της κατασκευής.Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα γνωρίσουμε την τέχνη της Οργανοποιίας, μιας λαικής μαστορικής τέχνης με μεγάλη ετερογένεια και πλουραλισμό ως προς τις προσεγγίσεις της κατασκευής.Θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή μπαγλαμά με την τεχνική της δούγας.

xaris-tzortzakis00003-bgxcKf.jpeg

"Σπουδή Θεάτρου"

με τον Χάρη Τζωρτζάκη

«Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την ομορφιά της υποκριτικής τέχνης. Θα δουλέψουμε πάνω σε σύγχρονα έργα Ελλήνων συγγραφέων με απώτερο σκοπό στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου τη δημιουργία και παρουσίαση θεατρικής παράστασης που θα προκύψει από το εργαστήριό μας.»

Paper Plane

Ανακύκλωση στα "χάρτινα"

με την Πηνελόπη Σταμάτη

Ανακυκλώνουμε το χαρτί, αυτή την πολύτιμη, δωρεάν πρώτη ύλη και του δίνουμε την ευκαιρία να συνεχίσει τη μαγική του πορεία, να γίνει κόσμημα, διακοσμητικό, έπιπλο και τόσα άλλα πράγματα, να μας εξυπηρετεί συνεχώς, τόσο ελαφρύ, εύκολο στη χρήση και στη μεταφορά, τόσο καλόβολο, σαν πλαστελίνη αλλά και τόσο σκληρό, όταν στεγνώσει.

oikonomou.jpg

"Δημιουργώντας ξανά την πολιτική"
(online σεμινάριο)

με τον Γιώργο Ν.Οικονόμου

Τα Σεμινάρια αυτά έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Και οι δύο θεωρούνται δεδομένες ενώ δεν πρόκειται παρά περί λανθασμένων στερεοτύπων. Η μεν πρώτη συγχέεται με τις εκλογές, τα κόμματα και τους αντιπροσώπους, η δε δεύτερη από κάποιους με τις πρακτικές των σημερινών αντιπροσωπευτικών συστημάτων (δημοψηφίσματα) ή από άλλους με τις συνελεύσεις και τις «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες». Έτσι η άμεση δημοκρατία είναι ένα άγνωστο πολίτευμα. Η ανάδειξη της δημοκρατίας ως πολίτευμα θα γίνει καλύτερα κατανοητή εάν αναιρεθούν διάφορες αντιλήψεις που διαδίδονται στους εναλλακτικούς χώρους και δημιουργούν συγχύσεις.

Καναουτη.jpg

Πολιτική, Πολιτισμός, ΜΜΕ 
(online σεμινάριο)

με την Σοφία Καναούτη

Το μάθημα θα εξετάσει τη λογοτεχνία (και κάποιες ακόμα μορφές τέχνης) μέσω της πολιτικής θεωρίας. Θα αναλύσει τις σημαντικές ιδέες περί πολιτικής που βρίσκονται σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, συγκρίνοντάς τες με τη σκέψη μεγάλων πολιτικών θεωρητικών όπως η Άρεντ, ο Καστοριάδης, η Nussbaum, ο Hall, και άλλοι και άλλες.

Περπεριδης.jpg

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία
(online σεμινάριο)

με τον Γιάννη Περπερίδη

Στην εποχή μας, την εποχή που διέπεται από την αρχή της απόδοσης, η φιλοσοφία πολλές φορές ταυτίζεται με αερολογία: ερμηνείες ανθρώπων για γεγονότα που θα μπορούσαν να εκλείπουν και που οι ίδιες δεν αποτελούν δεδομένα. Το εισαγωγικό αυτό σεμινάριο επιχειρεί να αφήσει το φιλοσοφικό στοχασμό να αναδυθεί ως μία κριτική κοινωνική θεωρία, ή αλλιώς, στη συνάρτησή του με τον κόσμο, την επιστήμη, την πολιτική, την οικονομία και γενικά, ως η αύρα ενός αστερισμού στοιχείων που συναποτελούν την κοινωνία, δημιουργούνται από αυτή και τη δημιουργούν.

Καναουτη.jpg

Λογοτεχνία και Πολιτική
(online σεμινάριο)

με την Σοφία Καναούτη

Το μάθημα θα εξετάσει τη λογοτεχνία (και κάποιες ακόμα μορφές τέχνης) μέσω της πολιτικής θεωρίας. Θα αναλύσει τις σημαντικές ιδέες περί πολιτικής που βρίσκονται σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, συγκρίνοντάς τες με τη σκέψη μεγάλων πολιτικών θεωρητικών όπως η Άρεντ, ο Καστοριάδης, η Nussbaum, ο Hall, και άλλοι και άλλες.

bottom of page